“KALABALIK YALNIZLIK”TA KENDİ YOLUNU BULMAK
- Neslihan Pekak
- 26 Ara 2024
- 2 dakikada okunur
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan halk oylamasında “2024 Yılının Kelimesi/Kavramı” olarak “kalabalık yalnızlık” seçildi.
Yeni yıla günler kala, içimizde bir yandan umutlar yeşerirken, diğer yandan da bir takım sorular zihnimizi meşgul ediyor. 'Ben gerçekten ne istiyorum?', 'Hayattan ne bekliyorum?' gibi sorulara cevap ararken, bir yandan da temel ihtiyaçlar ve bunları nasıl karşılayacağımız kaygıları arttırıyor.
Maslow’un ihtiyaçlar piramidinde, ihtiyaç farkındalığı en alttan başlıyor. Bu basamaktaki ihtiyaçlar tam tatmin olmadan, bir üst basamaktaki ihtiyaçların eksikliğini hissetmiyorsun, onlarla ilgili bir kaygın olmuyor. Sırayla yukarıya doğru ilerliyor ihtiyaç farkındalığı.
Değerlerimiz de Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki katmanlar gibi. En önemli, öncelikli değerimiz tam tatmin olmadan, doyuma ulaşmadan, diğer değerlerimizle veya başka kavramlarla ilgilenmek, iç tatminsizliği tetikliyor. Değerlerimiz parmak izi gibi, kişiye özel, doğrusu, yanlışı, eğrisi, düzü yok. Bize ait değer tanımlarını bulmuş, onları yaşatıyorsak yaşam tatminine ulaşıyoruz.
Yeni yıla girerken içimizde umutlar, hevesler, dilekler, hedefler beliriyor. Peki bunlar gerçekten bize mi ait? Yoksa içinde bulunduğumuz zamanın, ortamın, kişilerin, bizi kabul/onay kriterlerine ayak mı uyduruyoruz?
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan halk oylamasında “2024 Yılının Kelimesi/Kavramı” olarak “kalabalık yalnızlık” seçildi. Sosyal medya sayesinde, etkileşimin hiçbir zaman olmadığı kadar bol olduğu bir zamandayız. İnsanların kendi hayatlarını bu sanal kalabalığın belirlediği akışa bıraktığı, fakat kendini yaşayamadığı için bir o kadar da yalnızlaştığı bir zamanı yaşıyoruz. Kendini yaşayamayan bizler, sosyal medyada paylaşılan mükemmel hayatlara bakarken kendimizi daha da yalnız hissediyoruz. Oysa gerçek mutluluk, içsel bir yolculuktur.
Kendi değerlerimize odaklanarak daha anlamlı bir yıl geçirebiliriz. Yeni yılda, kalabalığın sesinden uzaklaşarak kendi sesimizi duymaya ne dersiniz?
O HALDE SORULAR GELSİN:
Öncelikle kendinizle baş başa kalacağınız bir yerde olmalısınız.
Derin düşünebileceğiniz, zihninizi meşgul eden diğer konulardan uzaklaşabileceğiniz bir anınızda olmalısınız.
1. ADIM: ŞİMDİ VE BURADA'NIN GERÇEKLİĞİNE GELEBİLMEK
"Şimdi ve burada"nın gerçekliğinde, Maslow'un ihtiyaçlar piramidinde sana ait tanımlar ne?
Evet elimizde olmayan dış faktörler var, yeni asgari ücret açıklandı ve bu hepimizi etkileyecek mesela. Fakat tam da bu zamanda, tam da burada, bu ülkede, bu şehirde, bu şartlarda, “şimdi ve burada”kendi gerçekliğini yaşamanın tanımı ne senin için?
Örneğin Maslow'un 2. basamağındaki güvenlik ihtiyacı senin için ne anlama geliyor, şimdi ve buradanın gerçekliğinde bu ihtiyacının "tam tatmin" olmasını nasıl tanımlarsın?
Birinci basamaktan başlayıp, yukarılara doğru çık bakalım. Kalabalığın sesinden, etkisinden arınarak, kendi isteklerini, ihtiyaçlarını duymaya, anlamaya çalış.
2. ADIM: KENDİ DEĞERLERİMİZ NELER?
Değerlerin için de bir piramit yap mesela. Senin için en kıymetli, en önemli değerini 1. basamağa koy ve sor, tam tatmin oluyor mu bu değer?
Olmuyorsa, kendine sor, şu anda neyin mücadelesini veriyorum? Enerjimi neye harcıyorum? Neyi dert ediniyorum? Eğer bu değer için harcamıyorsan, iç huzursuzluğunun, tatminsizliğinin anahtarına çok yakınsın.
Kalabalıkların içinde hissettiğin yalnızlığın anlamlı, huzurlu hale gelebilmesi için, kendini tanımaya, kendi değerlerini bilmeye ve onlar için yaşamaya adım atmalısın.
3. Adım: YENİ YIL DİLEKLERİMİZ KİME AİT?
Şimdi yeni yıl dileklerine, heveslerine, hedeflerine, kararlarına bir daha baksan, kalabalıktan mı esinlendin, içindeki gerçeklikten mi?
KENDİ GERÇEKLİĞİNİ YAŞAMANIN KEYFİ
Kendimizi tanımak ve değerlerimize uygun bir yaşam sürmek, belki de en büyük özgürlüktür.
Yeni yılda bu özgürlüğü yakalamanız dileğiyle...
Mutlu yıllar :)
Neslihan Pekak